Actueel programma

Print Friendly, PDF & Email

Programma Agnietenconvent

2020-2021

‘Aanpassen en Overleven’

Voor militairen in crisistijd geldt: improve, adapt and overcome. Wij zijn een wereldwijde viruscrisis aan het overleven, terwijl we de bevrijding uit een andere crisis 75 jaar geleden, de Tweede Wereldoorlog, dit jaar herdenken. De geschiedenis verloopt van crisis naar crisis of minder dramatisch (naar de oud-Griekse oorsprong van het woord) in te onderscheiden perioden.

Hoe kunnen wij als Europeanen ons aanpassen en overleven? Welke middelen staan ons ten dienste in bestaande of dreigende crises of perioden?

In Grand-Hotel Europa (blz. 129) haalt Ilja Leonard Pfeijffer, sprekend over de Europese beschaving, Francis George Steiner (1929-2020) aan: ‘Eén belangrijk kenmerk van de Europese beschaving – geboren in Athene en Jeruzalem – is de vrucht van rede en een openbaring, het verstandshuwelijk tussen ratio en geloof.’

Biedt dat ons de middelen? Dit programma gaat over ons, onze geschiedenis en onze toekomst. We staan als op de Toverberg aan de vooravond van grote veranderingen: onze markteconomie, de macht van technologie en algoritmes roepen vragen op. Politici vergelijken de migratiecrisis met de val van het Romeinse rijk. Als Europeanen leven we met onbetaalde rekeningen. Maar er is ook schoonheid en troost: in de literatuur, de kunst en de filosofie. 

 

11 oktober – Maarten Doorman

Maarten Doorman is schrijver en filosoof. Hij doceert cultuur filosofie aan de Universiteit van Maastricht en is bijzonder hoogleraar Historische Cultuur in Duitsland aan de Vrije Universiteit.

‘Engagement en hoop op de Toverberg’
‘Het besef dat onze geschiedenis een bepaald verloop heeft is verdwenen. Doorman beveelt de opiniemakers en cultuur-duiders aan om De Toverberg te lezen, zodat ze ‘wakker geschud worden uit de ontkenning van een geschiedenis die altijd maar weer terugkeert met een scala van onaangename verrassingen.’ (Martijn Meijer NRC 18-4-2018).
Vooraanmelding vereist: zie de website www.agnietenconvent.nl

 

15 november – Wiep van Bunge

Wiep van Bunge is hoogleraar geschiedenis van de filosofie aan de Erasmus Universiteit en voorheen bijzonder hoogleraar Spinoza-studies.

Europa en de val van het Romeinse Rijk’
‘Van het Romeinse Keizerrijk weten we dat grote staten ten onder gaan als grenzen niet goed bewaakt worden’. Een uitspraak van Mark Rutte sprekend over de migratiecrisis in Europa. Steunt deze metafoor op een juiste interpretatie van de geschiedenis van het Romeinse rijk?

Vooraanmelding vereist: zie de website www.agnietenconvent.nl

 

10 januari – Leo Rijkaart   
Leo Rijkaart is dirigent, directeur van het Randstedelijke Zanginstituut te Gouda en docent aan de Bourdon Hogeschool voor Muziek.   

‘Ein Deutsches Requiem van Brahms – van de schoonheid en de troost’
Ook beeldende kunst en muziek zijn een vrucht van de Europese beschaving en schenken inzicht en troost.

Vooraanmelding vereist: zie de website www.agnietenconvent.nl

 

14 februari – Don Kwast                       
Don Kwast is docent filosofie in het voortgezet onderwijs en betrokken bij de ondersteuning van het vak filosofie, waarover hij publiceerde  o.m. in het boek ‘Denklicht’.

De betekenis van Filosofie in het onderwijs’
De filosofie biedt met haar rijke gedachtegoed bij uitstek jongeren instrumenten om met crises zoals het Coronavirus of de klimaatverandering op een betekenisvolle manier om te gaan.

Vooraanmelding vereist: zie de website www.agnietenconvent.nl

 

14 maart – Nynke van Verschuer   
Nynke van Verschuer studeerde filosofie aan de Universiteit Leiden en aan de Albert-Ludwigs Universiteit van Freiburg en is journalist en redacteur bij de NRC. 

‘Raakt de mens in de greep van algoritmes en technologie?’
Nynke van Verschuer houdt de drie boeken van Yuval Noah Hariri tegen het licht. Wat is zijn waarschuwing?

Vooraanmelding vereist: zie de website www.agnietenconvent.nl

 

25 aprilHarrie Salman
Harrie Salman is cultuurfilosoof met aandacht voor de antroposofie en was o.a. docent aan de Universiteit van Praag en de Hogeschool Leiden. Hij publiceerde onlangs het boek ‘Gestolen Welvaart’.   

‘Gestolen welvaart’
Onze welvaart is gebaseerd op onbetaalde rekeningen: we betalen te weinig voor wat we kopen, we plunderen de aarde en de overheid maakt schulden.
Harrie Salman pleit voor een Europa dat een eigen weg gaat tussen het ‘ieder-voor-zich’- individualisme van Amerika en het collectivisme van Oost-Azië.

Vooraanmelding vereist: zie de website www.agnietenconvent.nl

 

Met dank aan de Stichting het Oude Mannenhuis voor de financiële bijdrage.

Wilt u rekening houden met de door ons gehanteerde regels i.v.m. Covid-19.

Zo is o.a. vooraanmelding vereist. Zie voor verdere informatie de website: www.agnietenconvent.nl

Alle lezingen worden gehouden in de Agnietenkapel, Nieuwe Markt 100 in Gouda.